مجله بورسی

اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارید، دریافت کد بورسی اولین گام شما برای ورود به بازار بورس اوراق بهادار تلقی می شود..لینک دریافت کد بورسی غیرحضوری (اینترنتی) از برترین کارگزاری ایران {{ کارگزاری آگاه }} ==>> https://ex.agah.com/ref/AJ7535/login

مجله بورسی

اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارید، دریافت کد بورسی اولین گام شما برای ورود به بازار بورس اوراق بهادار تلقی می شود..لینک دریافت کد بورسی غیرحضوری (اینترنتی) از برترین کارگزاری ایران {{ کارگزاری آگاه }} ==>> https://ex.agah.com/ref/AJ7535/login

الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال کلاسیک (قسمت دوم)

در این مطلب سه الگوی بازگشتی کف گرد (نعلبکی)، سقف سه قلو و کف سه قلو را با هم بررسی می‌کنیم.

الگوی بازگشتی کف گرد (نعلبکی)

 کف گرد یک الگوی طولانی‌مدت است و با نام «کف نعلبکی» نیز شناخته می‌شود. بهتر است در نمودارهای هفتگی به دنبال این الگو باشید. الگوی کف گرد یک دوره طولانی‌مدت تثبیت قیمت را نمایش می‌دهد که در آن، بازار از کاهش قیمت به افزایش قیمت متمایل می‌شود.

الگوی تکنیکال کف گرد

۱ – روند قبلی: برای اینکه یک الگوی بازگشتی داشته باشیم، می‌بایست ابتدا یک روند وجود داشته باشد. در حالت ایده‌آل، کف الگوی «کف گرد» یک کف جدید است اما در عمل مواقعی وجود دارد که کف این الگو ماه‌ها زودتر شکل می‌گیرد و قیمت سهم روی یک خط بصورت صاف حرکت می‌کند تا رفته‌رفته الگو شکل گیرد. بنابراین زمانی که شکل‌گیری الگوی «کف گرد» پایان یافت، ممکن است کف آن، پایین قیمت سهم در ماه‌های اخیر نباشد.

۲ – نزول: اولین قسمت این الگو، نزول قیمت به سمت کف الگوست. این کاهش قیمت می‌تواند فرم‌های مختلفی داشته باشد: برخی دارای موج‌های تیز و دندانه‌دار و برخی دیگر بیشتر به حالتی کمان‌مانند و خطی خمیده.

۳ – کف: کف این الگو می‌بایست به حرف V شباهت داشته باشد، اما نه آنقدر تیز و همینطور می‌بایست شکل‌گیری آن چندین هفته به طول بینجامد. در «کف گرد» چون قیمت در یک نزول طولانی‌مدت است، احتمال افزایش ناگهانی فشار فروش و تشکیل یک دره پایین‌تر از کف دور از ذهن نیست.

۴ – بعد از تشکیل کف، حرکت بعدی قیمت سبب تشکیل نیمه راست الگو می‌شود، زمان تشکیل نیمه راست نیز می‌بایست کم‌وبیش به اندازه زمان تشکیل سمت چپ الگو باشد. اگر حرکت قیمت از کف الگو بسیار پرشتاب باشد، اعتبار الگو زیر سوال می‌رود.

۵ – شکست مقاومت: صعودی بودن قیمت زمانی تایید می‌شود که قیمت، سطح مقاومتی که ناشی از ابتدای الگوست را به سمت بالا بشکند. همانند بسیاری از مقاومت‌هایی که شکسته می‌شود، این سطح می‌‌تواند به حمایت تبدیل گردد. با این حال، الگوی کف گرد نمایان‌گر یک بازگشت قیمت طولانی‌مدت است و به این حمایت نمی‌توان اعتبار زیادی بخشید.

۶ – حجم معاملات: در یک الگوی ایده‌آل، حجم معاملات در شروع نزول قیمت در نیمه چپ الگو بالا خواهد بود، در انتهای نزول قیمت کم می‌شود و در زمان افزایش تدریجی قیمت، (نیمه راست) حجم نیز افزایش می‌یابد. حجم معاملات در هنگان نزول در نیمه چپ چندان بااهمیت نیست، اما در زمانی که قیمت افزایش می‌یابد حجم معاملات نیز باید بالا رود.

الگوی کف گرد را شاید بتوان الگوی سروشانه کف بدون شانه محسوب کرد. سر، نشانه‌دهنده کف الگوست و تقریبا در وسط قرار می‌گیرد. تغییر حجم معاملات نیز شبیه الگوی سروشانه‌کف است و اعتبار الگو در زمان شکست مقاومت تایید می‌شود. گرچه ترجیح این است که دو طرف الگو متقارن باشند، متقارن نبودن دو طرف نیز مشکلی در اعتبار الگو ایجاد نمی‌کند و سمت راست و چپ الگوی کف گرد می‌توانند از لحاظ زمان شکل‌گیری و ظاهر با هم فرق کنند. مهم، وجود معیارهای اساسی در الگوست.

الگوی بازگشتی سقف سه قلو

الگوی سقف سه قلو یک الگوی نزولی است که معمولا روی نمودارهای شمعی، خطی و میله‌ای قابل تشخیص است. این الگو از سه قله مساوی تشکیل شده که در نهایت به شکست حمایت ختم می‌شوند. به عنوان یک الگوی بازگشتی بزرگ، شکل‌گیری این نوع از الگو معمولا بین ۳ تا ۶ ماه به طول می‌انجامد.

سقف 3 قلو

۱ – روند قبلی: برای اینکه یک الگوی بازگشتی داشته باشیم، می‌بایست ابتدا یک روند وجود داشته باشد. (بدون وجود یک روند قبلی، جستجوی الگوی بازگشتی بی‌معنیست) در مورد الگوی سقف سه‌قلو، می‌بایست یک روند صعودی قبل از الگو قابل رویت باشد.

۲ – سه‌قله: هر سه‌قله باید بصورتی معقولانه باهم برابر باشند، فاصله مناسب را از هم دارا بوده و نقاط بازگشتی که به حمایت منتهی می‌شود کاملا شفاف باشد (نوک قله). بالای قله‌ها لازم نیست دقیقا برابر باشند ولی باید طوری باشند که بتوان گفت آنها باهم برابرند.

۳ – حجم معاملات: همینطور که سه‌قله در حال ساخته شدن هستند، حجم باید بطور کلی کاهش یابد. نزدیک قله‌ها احتمال افزایش حجم وجود دارد اما بعد از قله سوم، در زمان نزول قیمت و هنگام شکست حمایت، می‌بایست شاهد افزایش حجم قابل توجه باشیم.

۴ – شکست حمایت: همانند بسیاری از الگوهای بازگشتی، سقف سه‌قلو تا زمانی که حمایت آن شکسته نشود یک الگوی معتبر نیست. پایین‌ترین نقطه شکل‌گرفته در الگو که کف دره‌های بین قله است، سطح حمایت کلیدی را مشخص می‌کند.

۵ – تبدیل حمایت به مقاومت: حمایت شکسته شده به یک مقاومت احتمالی تبدیل می‌شود و گاهی اوقات قیمت به حمایت شکسته شده اصطلاحا پولبک می‌زند.

۶ – هدف قیمت: فاصله بین شکست حمایت تا قله‌ها را می‌توان اندازه گرفت و همان اندازه را از حمایت شکسته شده به سمت پایین محاسبه نمود تا هدف قیمت بدست آید. هرچقدر این الگو در بازه زمانی طولانی‌تری شکل گرفته باشد، شکست حمایت اهمیت بیشتری خواهد داشت.

در طی تشکیل الگوی سقف سه‌قلو، احتمال اشتباه گرفتن الگوی دیگر به جای این الگو وجود دارد. به طور مثال قبل از شکل‌گیری قله سوم، الگو شبیه الگوی سقف‌دوقلو خواهد بود.  الگوهای دیگری مانند مثلث صعودی و مستطیل نیز دارای سه قله مساوی هم هستند.
در نظر داشته باشید تا زمانی که حمایت شکسته نشده است، باید شکل احتمالی را به عنوان یک الگوی خنثی در نظر گرفت. تا زمانی که حمایت شکسته نشده، نمی‌توان با قطعیت گفت که فروشندگان بر خریداران فائق آمده‌اند یا نه. حجم معاملات در هنگام نزول قیمت از آخرین قله یک سرنخ است، اگر این حجم افزایش یابد و نزول قیمت با شتاب بیشتری همراه باشد، احتمال شکسته شدن حمایت و تکمیل الگوی سه‌قله شدت می‌گیرد.

الگوی بازگشتی کف سه‌قلو

کف سه‌قلو یک الگوی صعودی است که در نمودارهای شمعی، خطی و میله‌ای یافت می‌شود. این الگو شامل سه‌کف مساوی هم است که در نهایت به یک مقاومت شکسته‌شده ختم می‌شود. به عنوان یک الگوی بازگشتی بزرگ، شکل‌گیری کف‌ سه‌قلو از ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد.

کف سه قلو

۱ – روند قبلی: برای اینکه یک الگوی بازگشتی داشته باشیم، می‌بایست ابتدا یک روند وجود داشته باشد.در مورد الگوی کف سه‌قلو، می‌بایست یک روند نزولی قبل از الگو قابل رویت باشد.

۲ – سه‌کف: هر سه کف این الگو نیازی نیست بصورت دقیق مساوی شوند ولی می‌بایست بصورتی معقولانه باهم برابر باشند. فاصله میان سه‌کف باید کاملا واضع و دره‌ها دارای نقاط بازگشتی مشخص باشند.

۳ – حجم معاملات: در حین شکل گرفتن الگوی کف سه‌قلو، حجم معاملات باید بطور کلی کاهش یابد. اما در نزدیکی کف دره‌ها گاهی اوقات شاهد افزایش حجم خواهیم بود، این اتفاق پس از شکل‌گیری کف سوم نیز که قیمت در حال حرکت به سمت مقاومت است باید رخ دهد تا برای شکست مقاومت، قدرت کافی در حرکت قیمت وجود داشته باشد.

۴ – شکست مقاومت: همانند بسیاری از الگوهای بازگشتی، تا زمانی که خط مقاومت شکسته نشده، الگوی موردنظر را نباید یک الگوی کف‌ سه‌قلوی معتبر دانست. بالاترین نقطه الگو که از طریق موج‌های قبلی قابل شناسایی است را باید به عنوان مقاومت در نظر داشت.

۵ – تبدیل مقاومت به حمایت: مقاومت شکسته شده تبدیل به حمایت احتمالی می‌شود و پولبک به مقاومت دور از انتظار نیست.

۶ – هدف قیمت: فاصله بین مقاومت شکسته شده تا کف الگو اندازه‌گیری شده و از مقاومت به سمت بالا اضافه می‌شود تا هدف تئوریک قیمت بدست آید. هرچقدر الگو در بازه زمانی طولانی‌تری شکل بگیرد، شکست مقاومت با قدرت و شدت بیشتری همراه خواهد بود.

در حین شکل‌گیری الگوی کف سه‌قلو، ظاهر آن می‌تواند شبیه الگوهای دیگر باشد. قبل از تشکیل کف‌ سوم، ممکن است الگو شبیه الگوی کف دوقلو باشد. سه کف مساوی همچنین در الگوهایی مانند مثلث نزولی و مستطیل نیز یافت می‌شود. تا زمانی که شکست مقاومت رخ نداده، بهتر است الگوی کف سه‌قلو را به عنوان یک الگوی خنثی در نظر گرفت. حجم معامله در زمانی که قیمت از کف سوم به سمت مقاومت حرکت می‌کند یک نشانه مهم است، اگر یک افزایش تند و تیز در حجم و شتاب قیمت وجود داشته باشد، احتمال شکست مقاومت قوت می‌گیرد.