مجله بورسی

اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارید، دریافت کد بورسی اولین گام شما برای ورود به بازار بورس اوراق بهادار تلقی می شود..لینک دریافت کد بورسی غیرحضوری (اینترنتی) از برترین کارگزاری ایران {{ کارگزاری آگاه }} ==>> https://ex.agah.com/ref/AJ7535/login

مجله بورسی

اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارید، دریافت کد بورسی اولین گام شما برای ورود به بازار بورس اوراق بهادار تلقی می شود..لینک دریافت کد بورسی غیرحضوری (اینترنتی) از برترین کارگزاری ایران {{ کارگزاری آگاه }} ==>> https://ex.agah.com/ref/AJ7535/login

حساب معاملاتی (Brokerage Account)

ساب معاملاتی یا حساب کارگزاری (به انگلیسی Brokerage Account) یک حساب سرمایه گذاری است که افراد نزد کارگزاران افتتاح می‌کنند تا امکان خرید و فروش انواع مختلف اوراق بهادار برای آنها فراهم شود.

حساب معاملاتی امکان خرید و فروش سهام، اوراق مشارکت، ETF ها و… را برای سرمایه‌گذار فراهم می‌کند.

در ادامه شیوه کارکرد حساب‌های معاملاتی که می‌توانید در شرکت‌های   کارگزاری باز کنید را شرح می‌دهیم.

حساب معاملاتی دقیقا چیست؟

پس از اینکه در یک کارگزاری بورس اوراق بهادار، مراحل ثبت‌نام را طی می‌کنید یک حساب برای شما ایجاد می‌شود.

شما با این حساب می‌توانید سفارشات خرید و فروش انواع اوراق بهادار را ارسال کنید. کارگزار با استفاده از نرم‌افزار معاملاتی خود، این امکان را برای شما فراهم می‌کند.

حساب‌های معاملاتی، پیش‌نیاز سرمایه‌گذاری در سهام و اوراق بهادار است. در ایران بدون داشتن حساب در یک کارگزاری، نمی‌توانید اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس کنید.

شیوه کارکرد حساب‌های معاملاتی

بازکردن حساب معاملاتی در یک کارگزاری، نیاز به شرایط خاصی ندارد و به سادگی قابل انجام است. شما با پر کردن فرم‌های مخصوص افتتاح حساب (چه بصورت آنلاین و چه حضوری)، درخواست افتتاح حساب را به کارگزاری می‌فرستید.

در این فرم، اطلاعات شخصی، آدرس‌ها، حساب‌های بانکی و سایر مشخصات‌تان را درج می‌کنید. پس از اینکه درخواست شما توسط کارگزاری بررسی و تایید شد، نام و کاربری و رمز عبور ورود به حساب معاملاتی توسط کارگزاری به موبایل یا ایمیل شما ارسال می‌شود.

به فرایند افتتاح حساب در کارگزاری، صدور کد بورسی نیز گفته می‎شود. 

پس از اتمام مراحل افتتاح حساب، امکان واریز پول از طریق حساب بانکی‌تان به حساب معاملاتی فراهم خواهد شد. بعد از شارژ حساب معاملاتی، امکان ارسال سفارش خرید را خواهید داشت.

کارگزاری‌ها در ازای انجام سفارشات خرید و فروش، مقداری کارمزد دریافت می‌کنند. میزان این کارمزد در حال حاضر کمتر از 0.4 درصد از مبلغ سفارشات خرید و فروش است. کارمزدهای دیگری نیز دریافت می‌شود که مربوط به سازمان بورس و مالیات هستند.

ارسال سفارشات در حساب معاملاتی، به سادگی پر کردن یک فرم است.

در فرم سفارش، نماد دارایی که قصد خرید آنرا دارید، حجم (تعداد واحدهای سهام یا مثلا صندوق) و مبلغ را وارد کرده و سفارش را ارسال می‌کنید.

نوع سفارش هم می‌تواند بصورت لحظه‌ای (آنلاین یا اصطلاحا برخط) یا بصورت آفلاین باشد. منظور از سفارش آفلاین این است که سفارش شما بطور خودکار به هسته معاملات مرکزی بورس ارسال نمی‌شود و کارمند کارگزاری سفارش شما را دریافت کرده و سپس به هسته معاملات ارسال می‎کند.

حساب‌های معاملاتی چه محدودیتی دارند؟

از نظر مبلغ معامله یا تعداد دفعات خرید و فروش، حساب‌های معاملاتی محدودیتی ندارند. همچنین محدودیتی نیز در موجودی حساب معاملاتی شما وجود ندارد.

با این حال، برای شارژ حساب معاملاتی از طریق کارت بانکی شتاب، بانک مرکزی محدودیت خاصی برای واریز آنلاین از هر کارت و هر کد ملی تعیین کرده است.

اما اگر قصد واریز پول به حساب کارگزاری از طریق بانک را داشته باشید، محدودیتی در مبلغ واریزی وجود ندارد.

شما می‌توانید در چندین شرکت کارگزاری، حساب معاملاتی داشته باشید. این حساب‌های معاملاتی به هم ارتباطی ندارند ولی می‌توانید اوراق بهادار موجود در یک حساب معاملاتی را از طریق فرایندی با عنوان “تغییر کارگزار ناظر” به یک کارگزار دیگر منتقل کنید.

با حساب معاملاتی چه دارایی‌هایی می‌توان خرید؟

انواع مختلف اوراق بهاداری که در بورس اوراق بهادار تهران لیست شده را می‌توانید از طریق حساب معاملاتی‌تان خریداری کنید.

این اوراق بهادار شامل موارد زیر هستند:

  • سهام شرکت‌های مختلف در بورس و فرابورس
  • حق‌تقدم سهام شرکت‌های بورسی و فرابورسی
  • انواع اوراق مشارکت
  • اوراق خزانه اسلامی
  • صندوق‌های قابل معامله در بورس (اصطلاحا ETF)
  • انواع کالاهای قابل معامله در بورس کالا
  • و…

آیا می‌توان شماره حساب شخص دیگری را در حساب معاملاتی ثبت کرد؟

خیر، شماره حساب‌هایی که به کارگزاری اعلام می‌کنید فقط باید به نام شخص صاحب حساب باشد. شما نمی‌توانید حساب بانکی شخص دیگری را به کارگزاری معرفی کنید.

همچنین درخواست‌های برداشت از حساب، فقط به حساب بانکی معرفی شده توسط شما واریز می‌شود.

دلایل احتمالی مسدود شدن حساب معاملاتی

اگر شخص دارنده حساب معاملاتی، تخلف‌هایی مانند دستکاری در معاملات سهام انجام دهد ممکن است حساب معاملاتی وی مسدود شود.

همچنین اقداماتی مانند پولشویی نیز به مسدود شدن حساب معاملاتی منجر می‌شود.